Spoštovane stranke, kmalu odpiramo spletno trgovino Prima, da boste lahko pohištvo kupovali iz udobja svojega doma. Do takrat pa nas lahko obiščete v salonu Prima v BTC City Murska Sobota. Uživajte v nakupovanju! 

Kako smo od ognjišč in kredenc prišli do popolnih kuhinj po meri?

Stanovanje ali hiša ima pogosto veliko spalnic, kopalnic ter prostorov za sedenje in počitek, vendar samo eno kuhinjo. Ste se kdaj vprašali, zakaj je temu tako?

Preprosto povedano, kuhinja je srce doma, srce pa je vedno eno.

 

Ni dneva v vašem življenju, ko ne boste imeli razloga, da vstopite v kuhinjo. To je prostor, kjer začnete dan, kjer pripravljate hrano, kjer jeste, kjer pijete, kjer se družite, kjer se zbere vsa družina.

Pravzaprav je kuhinja prostor za skoraj vse in je tudi najpogosteje uporabljen prostor v hiši, zato res ni presenetljivo, da jo obravnavamo kot srce doma.

 

 

 

Zelo pomembno je, da je bivanje v kuhinji pravi užitek. Zato je lepo kuhinjo treba obravnavati kot dolgoročno naložbo v zdravje in srečo vseh, ki jo uporabljajo. Funkcionalna in estetsko oblikovana kuhinja bo družino ter goste pritegnila v srce vašega doma in jih obdala s toplino.

Če želite tudi vi imeti tako udobno kuhinjo, ki bo s svojimi inovativnimi funkcionalnostmi in sodobnim oblikovanjem izpolnila vse vaše želje, vas spodbudila k druženju ter ustvarjalnim podvigom pri pripravi okusnih jedi, potem je Primina kuhinja odlična izbira.

 

 

Toda ali je bila kuhinja vedno srce doma? Ali so imele kuhinje pred 50 leti enake elemente in funkcijo kot danes? Kako so se kuhinje spreminjale skozi desetletja in kakšen je ideal danes – kakšna je popolna kuhinja, za kaj si prizadevamo? Kdaj je čas za novo kuhinjo? Na ta vprašanja sta odgovorili strokovnjakinji iz oddelka za razvoj izdelkov Skupine Prima, produktna oblikovalka Mia Zadro in arhitektka Anita Šola.

 

Dejstvo je, da se je skozi zgodovino spreminjal način življenja na podeželju in v mestih, zato je kuhinja kot osrednji del doma spremenila svoje značilnosti ter videz. Kar je bilo nekoč v domu ognjišče, je zdaj sodobna kuhinja s funkcionalnimi aparati in prostorom za odlaganje.

 

 

»V 50. in 60. letih prejšnjega stoletja so bile v številnih gospodinjstvih poleg peči na drva še vedno prisotne starinske kredence, ki so jih postopoma zamenjale sodobne kuhinje iz takratnih tovarn pohištva. V številnih domovih se je v kuhinji tudi spalo, tisti, ki pa niso imeli kopalnice, so se v kuhinji tudi umivali,« je povedala Mia. Tudi takrat je bila kuhinja kot majhen prostor z ognjiščem srce doma, kjer je dobesedno potekalo vsakdanje življenje.

 

Z gradnjo novih sodobnih naselij in selitvijo v stanovanja, se je povečala potreba po funkcionalnih rešitvah ter industrijski, hitrejši in cenejši izdelavi kuhinj ter ostalega pohištva. Ta proces so spremljale tudi inovacije na področju gospodinjskih aparatov.

 

 

»Lakirano masivno pohištvo so nadomestile živahne barve in novi materiali, kot je ultrapas, ki je vstopili na velika vrata ter več let kraljeval. Nato so v 70. letih prejšnjega stoletja nastale nekatere izmed najbolj priljubljenih kuhinj na tem področju, od katerih so mnoge še danes v uporabi, vse bolj pa se ljudje začnejo zanimati tudi za videz posode in kuhinjskih pripomočkov. Do 80. let prejšnjega stoletja je nastala ideja o popolnoma odprti kuhinji z aparati, ki niso le funkcionalni, ampak so tudi videti odlično,« je izpostavila produktna oblikovalka.

 

Od takrat se kuhinja kot središče doma postopoma odpira proti drugim prostorom doma, in sicer jedilnici in dnevni sobi, ter postaja središče druženja stanovalcev ter njihovih gostov. Arhitektka Anita je mnenja, da se kljub splošnemu mnenju standardne dimenzije kuhinjskih elementov in zakonitost projektiranja kuhinj niso spremenile že od 50. let prejšnjega stoletja.

 

»Pravzaprav je bil že leta 1936 postavljen zlati standard pri oblikovanju kuhinjskih sestavov, ki velja še danes. To pomeni, da morajo biti elementi globoki 60 cm in višina delovne plošče od 85 do 92 cm. Res je, da je bilo včasih mogoče kupiti kuhinjo, ki je visoka izključno 85 cm, danes pa lahko višino izberete glede na osebne želje. Optimalna razdalja med spodnjim in zgornjim elementom je 50–60 cm, prostor med nasprotnimi kuhinjskimi elementi pa 110–120 cm. V zadnjih 20 letih so trendi naklonjeni višji višini delovne plošče in zgornjih elementov,« je pojasnila Anita.

 

 

Življenjski standard in s tem standardi gradnje hiš ter stanovanj so se v zadnjih desetletjih drastično spremenili. Kuhinjski prostori so se povečali, ker jim ni bilo treba izpolnjevati več funkcij, oziroma biti ognjišče – središče hiše, kjer se kuha, jé, druži in spi. Standardizirala se je višina stropa, in sicer se je povečala na 270 cm, kar je odprlo prostor za višje zgornje elemente. Naraščajoča uporaba sistemov centralnega ogrevanja in komercialno dostopne tehnologije so odpravile potrebo po kurišču v kuhinji ter se je odprl prostor za sodobnejše in učinkovitejše gospodinjske aparate, in sicer štedilnike, pomivalne stroje, hladilnike ter zamrzovalnike.

 

»Način zasnove kuhinje je odvisen od prostora, ki narekuje, ali bo kuhinja linearna z otokom, v obliki črke U, odprta proti jedilnici in dnevni sobi ali bo ločen prostor. Trendi projektiranja kuhinje so se spremenili, začenši z majhnimi zaprtimi prostori, združitvijo kuhinje in jedilnice ter končno združitvijo dnevne sobe in kuhinje v prostoren dnevni prostor. Posledično se odpre tudi sam koncept kuhinje, zato umestijo šank, kuhinjski otok in tloris v obliki črke L ali U,« je dejala arhitektka.

 

Vsa ta bogata zgodovina razvoja kuhinje s posodobitvami nas je pripeljala do današnjega ideala – sodobne kuhinje, prilagojene vašim potrebam.

 

 

»Danes si v vseh domovih, ne glede na velikost, prizadevajo za koncept odprtega prostora, oziroma odprte kuhinje, jedilnice in dnevne sobe, ki so med seboj povezane ter opremljene v podobnem slogu. Vendar pa je funkcionalnost kuhinje na prvem mestu prioritet kupcev, pri tem pa ima pomembno vlogo sodobno oblikovanje, oziroma čiste linije pohištva, praktične rešitve za odlaganje, funkcionalni otok, tako v velikih stanovanjih kot v manjših prostorih, kjer so še posebej vidne vse prednosti kuhinj po meri, ki izkoristijo vsak centimeter prostega prostora,« je povedala   produktna oblikovalka Mia.

Če ste svojo kuhinjo prepoznali v opisih kuhinj iz preteklih desetletij, je čas za posodobitev. Pohitite v salon Prima, poiščite svojo sanjsko kuhinjo in začnite s prenovo.

 

 

Strokovnjaki vedno svetujejo, da je ključnega pomena razmišljati dolgoročno, da se lahko vaša nova kuhinja upre minljivim trendom. Nova kuhinja naj bo brezčasna. Uporabna bo še leta, celo desetletja. Upoštevajte ključni nasvet – pri nakupu kuhinje ne varčujte.

 

Pomembno je zasnovati okvir kuhinje, ki naj bo funkcionalen in kakovosten. Na primer, iveral in MDF sta najpogosteje uporabljena materiala za ličnice ter imata skoraj neomejeno življenjsko dobo. Poškodujeta se lahko le zaradi mehanskih poškodb.

 

Sodobna funkcionalna shema kuhinje mora biti čim bolj praktična in slediti dinamiki v optimalnih pogojih: hladilnik – priprava hrane za umivanje – umivanje – priprava hrane za kuhanje – kuhanje – postrežba.

 

 

Ne čakajte, ustvarite kuhinjo, ki vas bo navdušila vsako jutro, ko boste pripravili prvo kavo in ob koncu vsakega dne med pripravo večerje za svojo družino.

Deli:

  • Lastna proizvodnja
    Prima za vas vodi celoten proizvodni proces pohištva, od razvoja izdelka in proizvodnje do dostave in montaže.
  • Domača surovina
    Prima za proizvodnjo pohištva Prima uporablja vrhunske domače surovine.
  • Garancija kakovosti
    Prima, certificiran proizvajalec pohištva, zagotavlja vrhunsko kakovost in kontrolirane dobavitelje.
  • Kratki dobavni roki
    Lasten razvoj izdelkov, proizvodnja, dobava in montaža našim strankam omogoča kratke dobavne roke.
  • Veliko število salonov
    Prima je največja trgovska veriga pohištva v regiji z razvejano maloprodajno mrežo s skoraj 70 saloni na trgu jugovzhodne Evrope.
  • Hitra montaža in dobava
    Lastna proizvodnja in hitra izdelava omogočata kvalitetno in hitro dostavo ter montažo na vašem naslovu.
  • Strokovno svetovanje
    Vrhunska ekipa Prima strokovnjakov vam je na voljo pri izbiri celovite rešitve za opremljanje stanovanj, apartmajev ali počitniških hiš.
  • Individualni pristop
    Za vas opravimo brezplačno izmero v vašem domu in predlagamo idejno rešitev za opremljanje notranjosti.
  • Lasten dizajn
  • Lastna proizvodnja
  • Najboljša kakovost